A császár meztelen: az időközi választás 5 tanulsága

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményei még nem jelentik a Fidesz hatalmának a végét, sem pedig a vég kezdetét - de mutatnak valami nagyon fontosat: hogy a rendszer valójában törékeny, és a legyőzésére van remény. A győzelem 5 tanulsága. 

1. Megmutatkozott a rendszer gyengesége

Ennek a jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni. Van egy vidéki város, Lázárland központjában, amit a rendszer egyik fő feudális földesura hűbérbirtokként kezel, ahol eddig simán nyert a Fidesz. Erőforrást nem kímélve, félelemből, pénzből és hazugságból olyan nyomasztó fegyverfölényt sikerült összegyúrni, hogy az már szinte fájt. És akkor jön a semmiből egy pénz és hatalom nélküli ember, aki bevállalja, hogy beleáll a szarviharba - pusztán hitelességgel és bátorsággal felvegyverezve. Egy nappal a választás előtt 1%-ra becsli a saját esélyét a győzelemre - és mégis győz, méghozzá nem kicsit, hanem nagyot. Ennél jobban semmi nem leplezi le ennek a rendszernek a gyengeségét. A gondosan felépített látszat ellenére bizony ez a hatalom nem bírja a nép többségének támogatását. Ez önmagában hatalmas nagy csapás a Fidesznek.

2. A magyar nép dacol a közvélménykutatásokkal

A magyar nép ismét bemutatta azt a bámulatos képességét, hogy dacol minden racionális tervezéssel, előrejelzéssel és közvéleménykutatással, reprezentatív mintástúl. Sokáig tűr, tűr. Aztán egyszer csak egy nem várt pillanatban kitör. Ez bizony alapvtően kérdőjelezi meg a jelenlegi közvéleménykutatási adatok eredményeit és a politikai elemzések hitelét. Ez nem azt jelenti, hogy az elemzők mind kóklerek - vannak közöttük remek szakemberek. Annyit jelent, hogy az illiberális rendszerek esetében nem működnek ugyanazok a szabályok, amelyek egy rendes demokráciában igen. Mutatja, hogy nem lehet tartósan csak gyűlöletre és félelemre építeni a hatalmat.  

3. Lelepleződött a propagandamédia

Bár eddig is tudtuk, hogy a propagandamédia kézivezérléssel működik, de a hódmezővásárhelyi időközi választás ezt minden eddiginél jobban leleplezte. Mikor a független média már tele volt az ellenzéki győzelemről szóló hírekkel, a lakájmédia oldalain még mindig süket és zavart csend honolt. Hiszen már be voltak készítve a fideszes győzelmet borítékoló, a kormány előre kibocsájtott üzenetét tartalmazó cikkek, csak annyi lett volna a feladat, hogy az ügyeletes lapszerkesztő szépen feltöltse őket. De aztán megtörtént a lehetetlen. Szinte látom magam előtt azt a zavart, amit ez keltett a szerkesztőségekben: ideges telefonálgatás, válságstábok ültek össze, hogy akkor most mi legyen, elvtársak. Hiába mögöttük a töménytelen pénz és hatalom, a kézivezérlés egyben rugalmatlanná és gyengévé teszi ezt a gépezetet, nem képesek gyorsan és hatékonyan reagálni a valóságra.   

4. Az összefogás működik - ha több, mint üres frázis

Bebizonyosodott, hogy az ellenzéki összefogás, aminek már a hallatára is szemet forgatunk, mert annyira lejáratták a fogalmat az elmúlt években, valójában egyáltalán nem rossz gondolat. Sőt, működik is, ha nem csak a cselekvésképtelenség és tehetetlenség elleplezésére szolgál, hanem van mögötte három dolog: hiteles szándék, hiteles jelölt és hiteles mondanivaló.

 5. Bónusz: a matematikai esély is esély

Félreértés ne essék: jelenleg még mindig pusztán matematikai esélye van annak, hogy mi, választók a Fideszt áprilisban legyőzzük és kitessékeljük a hatalomból. Még mindig nagyon kevés vájtfülű szerencsejátékos fogadna erre. De vajon ezek után mondhatja-e bárki, hogy ez nem valódi esély? A remény kiszabadult a palackból. Ennek bizony önmagában is mozgósító ereje lehet, hogy mekkora, az áprilisban fog eldőlni.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.