Ne légy radikális, légy mérsékelt!

Ne kelts megbotránkozást azzal, hogy rámutatsz: a világ gazdasági javainak és hatalmának egyre nagyobb hányada egy egyre szűkebb elit kezében összpontosul, miközben a többségnek egyre kevesebb ellenőrzése van a természeti és emberi erőforrásaink fölött. Ez csúnya radikális dolog.

Légy mérsékelt, hangsúlyozd a nemzeti összetartozást, és hogy mind egy csónakban evezünk. Esetleg próbáld felkelteni a középosztály ellenszenvét a leszakadókkal és különféle marginalizált csoportokkal szemben. Hiszen amíg fantomelleneségekkel hadakoznak, addig nem fogják megkérdőjelezni az elit kiváltságait.

Ne beszélj olyan radikális dolgokról, mint amilyen a lakhatáshoz való jog. Hiszen tudjuk, hogy nálunk jogegyenlőség van: a gazdagnak éppen annyira tilos az aluljáróban aludni, mint a szegénynek. A gazdagok bezzeg nem zavarják az embereket a buszon a büdös mosdatlanságukkal, és nem isszák a kannás bort a sikátorban. Mivel mással lehetne ezt magyarázni, mint hogy a hajléktalanok egyszerűen rosszabb emberek?

Semmiképpen ne sürgesd a munkavállalói jogok erősítését és a béremelést a dolgozóknak. Fúj, ez milyen demagóg már! Elképesztően naív gondolat, hogy a gazdagokon kívül másoknak is jár az, hogy részesedjenek a fejlődés eredményeiből.

A mérsékelt progresszív persze kiáll a nők jogai mellett, és mutatóba mindig bevesz egy-két dísznőt a vezetésbe, és virágot vesz nőnapon a "kedves hölgyeknek." De hogy egyenlő bérek járnának ugyanazon munkakört elvégző nőknek és férfiaknak ugyanazon cégnél? Vagy hogy erélyesen fellépjenek a hatóságok a nők elleni erőszakkal szemben? Radikális genderista nonszensz! Ne tessék kihívóan viselkedni, eleve ezzel provokálják ki azt a pofont!

Ne legyél naív, legyél realista mérsékelt: a hitelkárosultak megmentése a nyomortól teljesen irreális lenne. Mi, hogy a cégvezetők csillagászati végkielégítései meg a bankok megmentése? Az más. Kit érdekel egyébként is, hogy a hülye panelprolik hogyan élnek, a lényeg, hogy pörögjön a GDP!

Értem én, hogy pusztul a bolygó meg fontos a környezetvédelem. De az parttalan radikalizmus, ha az emberiség túlélésének érdekében a zöld új dealről meg fenntartható gazdasági fordulatról szónokolsz. Az igazi realista mérsékelt nem hagyja felforgatni a gazdaságot olyan potom kockázatok miatt, mint amilyen az emberiség kipusztulása.

Persze szavakban lehetsz te is környezetvédő. Ha szépen megkéred az embereket, hogy gyűjtsék szelektíven a szemetet meg vezessenek elektromos autót, azzal nem veszélyezteted a tőzsdeindexeket meg a nagyvállalati profitokat.

Aztán ott vannak ezek a menekültek. Milyen felháborító radikalizmus már az, amikor egyesek szerint nem kellene hagyni, hogy gyerekek fulladjanak a tengerbe. Még mit nem, majd ezek a lusta bevándorlók elveszik itt a munkánkat! Egy igazi mérsékelt nem dől be az ilyen rizsának, mint a felebaráti szeretet meg humánum, realistán hagyja megdögölni az embereket.

Ami az egészségügyet illeti, az aztán főleg a radikális demagógia melegágya, amikor egyesek szerint nem csak a vagyonos embereknek járna a színvonalas egészségügyi ellátás. Hiszen akinek semmilye sincs, az annyit is ér! Elégedjen csak meg a lerohadó kórházakkal meg a hónapos várólistákkal. És persze még mindig joga van imádkozni, hogy ne dobja fel addig a pacskert.

Aztán ezek a cigánytelepek. Persze, a mérsékelt szavakban a cigányság felemelése mellett van, és támogatja a különéle karitatív szolgáltatásokat. De véletlenül sem ragadtatná magát olyan radikális kijelentésre, hogy fel kellene számolni a kirekesztést a lakóhelyeken és az oktatásban. Ez ellenkezik ugye a fehér embernek azon jogával, hogy cigánymentes környezetben éljen és nevelje a gyerekét.

A mérsékelt nem akarja felborítani a társadalom Istentől elrendelt hierarchikus szerkezetét. Aki meg ez ellen tiltakozik, nos, mit is mondhatnánk. Tetszett volna jobb helyre születni!

Sárosi Péter

 

 

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.