Hogyan daráljunk be független intézményeket 6 lépésben

Banksy

Jól bevált recept alapján, gyakorlatiasan, lépésről lépésre magyarázzuk el NER aparatcsikoknak, hogyan kebelezzenek be független intézményeket. Alkalmazható médiára, egyetemekre és más közintézményekre is.* 

1. Először is, dolgoztasd meg egy kicsit a kormánypárti propagandasajtóval!

Ha már kiszemelted a bekebelezendő intézményt, akkor küldd rá a Pesti Srácok kommandót. Írasd meg, hogy “balliberális” klikk, meg sorosista ügynökképző. Féligazságokat rakj össze hazugsággá. Hiszen nem zörög a haraszt. Hintsd el a gyanú magvait, hogy törvénytelenül működik. Ha nincs olyan törvény, amit megsértene? Sebaj! Hozz egy olyan új törvényt, amit megsért! Légy kreatív, teremts olyan környezetet, amiben az intézmény ellehetetlenül, és te álszenten vonogathatod a vállad.

2. Találj olyan szakembereket, akik pénzért vagy előmenetelért hajlandóak lesznek arra, hogy a legitimitás látszatát kölcsönözzék a támadásnak!

A legjobb, ha frusztrált, a tehetséges szakmai szereplőkre irigy, magát mellőzöttnek tartó emberekről van szó. Lehetőleg alakíts belőlük valamilyen álszakmai vagy ellenszakmai testületet. Vagy esetleg használj fel egy létező, már korábban bekebelezett, a kormánytól látszólag független intézményt. Ez nagyon praktikus lesz a jövőben, hiszen viszonylagossá tehetsz velük minden szakmai állásfoglalást. És persze a végén szükséged lesz egy olyan lojális csinovnyikra, akit te ellenőrzöl, és akit aztán beültethetsz majd az intézmény élére, miután elfoglaltad azt.

3. Fontos, hogy a nyilvánosság előtt csomagold kritikádat szakmainak tűnő érvekbe!

Gazdaságosítás, racionalizálás, privatizálás, átláthatóság - ilyenek. Ezeket persze pontról pontra cáfolni fogják. Nem baj, ignoráld a cáfolatokat, és sujkold minden csatornán ugyanazokat a hazugságokat. Az átlagemberek úgyse fogják tudni megítélni, hogy kinek van igaza. Jól irányzott jelszavakból értenek, és nem olvassák el a hosszú, száraz cáfolatokat. Ők csak annyit fognak látni, hogy az egyik ezt mondja, a másik meg azt. Neked ennyi elég, elvégre nem az igazság érdekel, hanem a hatalom. Ezért is hívják ezt igazság utáni (post truth) kornak, hehe.

4. Kommunikáld azt, hogy te nyitott vagy a párbeszédre, a másik oldal viszont nem, mert aljas politikai okok vezérlik!

Magyarul hitesd el a néppel, hogy a helyzet éppen annak az ellenkezője, mint ami a valóság. Néha lobogtasd be a lehetőséget, hogy te nyitott vagy a kompromisszumra. Közben persze dehogy vagy, ez egy totális háború. Tárgyalj erőből, állítsd kész helyzet elé ellenfeleidet. Csupán azt a lehetőséget kínáld fel nekik, hogy elfogadják az ultimátumaidat. Aztán amikor ezt nem fogadják el, akkor erőltess sajnálkozó kifejezést az arcodra, amikor bejelented: ezeket biztos politikai érdekek mozgatják, hiszen nem hajlandóak a párbeszédre. Politikailag beavatkozni egy szakmai intézmény életébe - és aztán ha ellenállnak, akkor politizálással vádolni őket: hát nem zseniális?

5. Módszeresen gyilkold le ellenfeleid karakterét!

Elvégre nem azért fizetjük azt a sok, magát újságírónak képzelő propagandistát, hogy üljenek a babérjaikon. Állítsd rá őket azokra, akik az intézményt vezetik. Ássanak elő a múltjukból valami piszkos kis részletet. Esetleg becsméreltesd le a szakmai eredményeiket olyan középszerű, jelentéktelen tollforgatók által, akik életükben semmi komolyat nem tettek le az asztalra. Minél többet tettek az intézmény munkatársai a hazai kultúráért, tudományért, minél jobban öregbítették Magyarország hírét a nagyvilágban, annál inkább állítsd be őket hazaárulónak. Gyilkolják meg a karakterüket, dobáljanak rájuk sarat! Érd el, hogy védekezniük kelljen olyan vádakkal szemben, amiknek persze többnyire semmi alapja! Amíg mosakodnak, addig se a valódi ügyről lesz szó a médiában.

6. Ne felejtsd el, hogy mindig áldozatként tűnj fel, főleg akkor, ha te vagy a bántalmazó!

Ez fontos. Még akkor is, amikor éppen emberek ezreinek az egzisztenciáját teszed tönkre. Amikor nemzetközileg elismert szakemberek hitelességét tiprod a sárba. Még akkor is te legyél az áldozat. Akit a gonosz liberális média támad, aki szabadságharcot vív a nemzetközi összeesküvéssel szemben. Ha leöntöd hazafias és keresztény retorikai mázzal, akkor minden hazugság könnyen eladható lesz a törzsszavazóknak. A tiltakozásokat pedig minősítsd liberális hisztinek.

Ha ezeket a lépéseket követed, akkor garantáljuk a sikert! Magyarul azt, hogy még a közvéleménynek az a része is teljesen össze lesz zavarodva, amelyik nem ért veled egyet. Hiszen neked elég, ha elülteted a kételyt: vajon valóban van valami alapja a rágalmaknak? Elég ha meggyőzöd őket arról, hogy ez politika - és a politika piszkos ügy, amiből jobb, ha kimaradnak. Elég, ha megundorodnak a sárdobálástól, és otthon maradnak, nem kell, hogy támogassanak. Majd csak akkor jönnek rá, hogy tévedtek, és itt egy egész pályás letámadás zajlik, amikor ők is sorra kerülnek. De akkor már késő lesz. Mert nem lesz, aki kiálljon értük.

* Vigyázat, a cikk nyomokban iróniát tartalmaz, az iróniát nem értő olvasók inkább nézegessenek cicás videókat!

Sárosi Péter