A saját tökét sokkoló trumpista tüntető esete és egyéb álhírek

Fotó: Wikimedia

Egy baloldali és egy jobboldali álhíren keresztül mutatjuk be, miért és hogyan képesek ilyen sikeresen terjedni az álhírek.

Egy baloldali álhír

“Véletlenül háromszor a tökön találta magát az elektromos sokkolójával a Capitol Hillt ostromló trumpista tüntető, és ezért szívrohamot kapott és meghalt,” olvastam az egyik amerikai ismerősöm által megosztott Facebook posztban. Mivel akkor már napok óta aggodalommal és felháborodással szemléltem a Szenátus ostromával kapcsolatos híreket, a hír gyors érzelmi reakciót váltott ki bennem.

A trumpista tüntető a sokkolójával. A saját tökébe. Ráadásul nem egyszer, hanem háromszor.“Hah, micsoda költői igazságszolgáltatás, szerencsétlen flótás a saját sokkolójától halt meg, miközben a szenátorok vérére szomjazva betört az épületbe,” futott át az agyamon.

És már éppen ott tartottam, hogy megosztom ezt a hírt egy csípős kommentárral a saját falamon. Ekkor azonban beindult egy kontroll-reakció: vajon tényleg megbízható ez a hír? Érdemes utánanézni.

És egy rövid google kereséssel máris meggyőződtem róla, hogy jól tettem, hogy óvatos voltam. Egy álhírről volt ugyanis szó. A rémhírek és konteók cáfolatára szakosodott Snopes oldal beszámolója szerint egy Karl Hess nevű kabarés viccből tette fel a Twitterre, hogy az egyik trumpista tüntető nyilvánvalóan a saját taserével sokkolta magát tökön, és ezért kapott szívrohamot.

Twitter

És ez az álhír bámulatos gyorsan végigfutott a közösségi médián a nálam kevésbé körültekintő, de a Trumppal szemben éppen ennyire ellenséges érzelmeket tápláló embereknek köszönhetően.

Pedig a Snopes kiderítette
, hogy bár az 55 éves Kevin Greeson valóban trumpista tüntetőként vett részt a Capitol Hill ostromában, a sokkolós történet nem igaz. A férfi valójában a tüntetésen kialakult tumultus miatt jött olyan izgalomba, ami már sok volt a szívének, és infarktust kapott.

Minden álhírnek megvan a maga közönsége

Ezt a történetet azért meséltem el, hogy szemléltessem, hogy keletkezhetnek az álhírek, és milyen könnyen terjedhetnek el, politikai oldalaktól függetlenül.

Mert nem igaz, hogy az álhíreknek kizárólag a jobboldaliak, vagy kizárólag az agyalágyultak lennének kiszolgáltatva. Azért ilyen sikeresek, mert olyan nagyon is általános emberi tulajdonságra építenek, amelyek mindannyiunkban megvannak.

Ahogyan Gordon Allport, a hírneves amerikai pszichológus fogalmazott még az 1940-es években, amikor a világháborús rémhírek terjedéséről szóló könyvét írta: minden rémhírnek megvan a maga közönsége.

A saját világnézetünk, a saját elfogultságaink, a saját érzelmeink, a saját csoportidentitásunk magyarázzák meg, hogy milyen rémhírekre vagyunk fogékonyak, és milyenekre vagyunk immunisok.Ez a sokkolós történet például azok számára vonzó, akik valamiféle érzelmi feloldást és erkölcsi elégtételt kerestek a Szenátus ostromát követő időkben, amikor tele voltak szorongással és felháborodással. Egy történet, ami egy pórul járt trumpista tüntető költői megbűnhődéséről szólt, egy kis vicces éllel, sok embernek éppen ezt az érzelmi és erkölcsi visszaigazolást kínálta.

Ráadásul hajlamosak vagyunk hitelesnek elfogadni a saját közösségünkhöz, csoportunkhoz tartozó emberek által megosztott híreket. Egy ilyen hír továbbosztása megerősíti az ember csoportidentitását és saját világnézetébe vetett hitét.

Álhír a jobboldalon

Nézzük, hogy működik ez a másik oldalon!

Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

Mint a Drogriporter blogon én is megírtam, a Szenátus ostromában részt vett egy Jake Angeli fantázianéven futó tüntető, a nevezetes bölényszarvas sámán, akinek a képei bejárták a világot. Nos, a Trumppal szimpatizáló oldalon, a jobboldali és konzervatív választók körében is sok emberben keltettek ezek a hírek megbotránkozást.

Azok, akik folytonosan a rendpártiságot és a rendőrökkel való szolidaritást hangsúlyozták, hirtelen most egy olyan eseménnyel találták szembe magukat, amelyben a saját oldalukhoz tartozó tömeg rendet bontott és megtámadta a rendőröket. Ők is éppen annyira vágytak az esemény által kiváltott érzelmi feszültség feloldására és erkölcsi igazolásra, mint a másik oldal.És akkor meg is kapták azt egy álhír képében, ami azt terjesztette, hogy Jake Angeli valójában egy színész, aki az Antifa mozgalom tagja, és egy diverziós akció részeként vett részt a Szenátus ostromában, amelynek a célja Trump lejáratása volt. Az álhírt komolynak tűnő fényképes bizonyítékkal is ellátták, amelyen egy Angelire hasonlító szakállas férfi egy Black Lives Matter tüntetésen vesz részt.

A Snopes azonban kiderítette, hogy bár Angeli valóban részt vett a BLK tüntetésen - de azért, hogy a Trump-párti Quanon összeesküvés elméletnek toborozzon híveket.

Twitter

A tüntetésen meg is interjúvolták, ahol ő maga is elmondta ezt, és azt is, hogy Trump elnök lelkes híve.

Ez az álhír is hatalmas karriert futott be és ma is sokan szentül meg vannak győződve arról, hogy igaz. Miért? Mert annyira kényelmes megoldást nyújt egy problémára: ha az egész ostromot nem is a trumpisták szervezték, hanem egy lejárató akció része volt, akkor az még inkább alátámasztja Trump elnök hitelességét.Micsoda mocskos eszközökkel próbálják “ezek” lejáratni! Világnézet és csoportidentitás megerősítve = álhír sikeres.És mint ahogy Krekó Péter leírja a 2018-as Tömegparanoia című könyvében, ezek az álhírek gyakran makacsul ellenállnak a cáfolatoknak és tényeknek. És még miután megcáfolják őket, akkor is ún. hiedelemvisszhangot hagynak maguk után. Hiszen nem zörög a haraszt. És kabátlopási ügybe keveredett.

Mi tanulság? Az, hogy senki sem teljesen immunis az álhírekre. És mindenkinek éppen azokkal a hírekkel kell a legóvatosabban bánnia, amelyek egyébként a legnagyobb dopaminfröccsöt váltják ki belőle, amikor olvassa őket.Sárosi Péter