A szombati tüntetés görbe tükröt tart a Fidesznek

Fotó: tüntetés archívum

A magyar skizó dráma legújabb felvonása: szombaton az ellen a párt ellen fogunk tüntetni Budapesten, amely 32 évvel ezelőtt tiltakozó akciókat szervezett a Tienanmen téri vérengzés ellen. Most pedig parolázik a gyilkosokkal.

Érdekes időutazásra számíthat az, aki megnézegeti a Fidesz által 1989. júniusában a Tienanmen téri vérengzés ellen szervezett tiltakozó akciók archivált dokumentumait. Ekkoriban több ezer tüntető diákot és munkást mészároltak le a Kínai Vörös Hadsereg csapatai - a saját polgáraikat. Mint ahogy a Fidesz aktivistái rámutattak az alábbi transzparensen, ez a véres esemény semmivel sem volt különb annál, mint amikor a magyar forradalmat fojtották vérbe a szovjet tankok 1956 novemberében.

Fotó: tüntetés archívum

A Fidesz kezdeményezésére a kínai nagykövetség előtt mintegy kétezer ember tüntetett. Rockenbauer Zoltán átadta a nagykövetség dolgozóinak a Fidesz petícióját.

"Éljen a szabad Kína - Pokolba a véres rendszerekkel!" "Demokráciát Kínának!" "Gyilkosok! Gyilkosok!
- harsogtak a transzparensek és a szlogenek.

Fotó: tüntetés archívum

Érdemes nézni az archív felvételt, ahol az amerikai polgárjogi mozgalom himnuszát ("We shall overcome") éneklik a fideszes tüntetők egy amerikai énekesnővel. És közben az ember óhatatlanul is arra gondol, vajon a mai fideszes propagandasajtó milyen jelzőket vetne be: "szélsőséges liberális sorosbérencek" vagy "sivalkodó emberjogisták"?

A Magyar Hírlap újságírója így számolt be 1989-ben a tüntetésről:

"Ez is Magyarország. Szabad országban szabad emberek azt csinálnak, amit szabad - s ez nemrégen még vicc volt. S még valami: bő egy hét múlva, június 16-án várható Nagy Imre és társai temetése. Ott nem kétezer, hanem legalább kettőszázezer ember jön össze. Csak ajánlható a higgadtság, a nyugalom. Mi Európában vagyunk. Remélem."

A mai Magyar Hírlap a leginkább sunyin hallgat, amikor a kínai pártállam hazai terjeszkedéséről van szó - a június 5-ki tüntetésről is képes egy olyan cikket lehozni, amiben egy büdös szó sincs arról, hogy mi ellen szól a tüntetés!

Érdemes nézni ezeket a fiatal arcokat az 1989-es archív képeken. Vajon hol vannak ma? Megalkudtak a fennálló rendszerrel, feladták egykori elveiket, és belesimultak egy olyan lábszagú tekintélyelvű rezsimbe, ami ellen egykor ők maguk is fellázadtak? Vagy eltávolodtak már azóta a Fidesztől, és keserű csalódottsággal szemlélik, ahogy egykori vezetőik szembeköpik a fiatalkori eszméiket?

Az emberi jogok és a nemzetek fölötti (multilaterális) együttműködés eszméitől és intézményeitől való eltávolodás nem csak magyar jelenség. Világtrend. Mint ahogy a nemzeti szuverenitásra hivatkozó demagóg tekintélyelvű populizmus is.

De vajon hány ország "büszkélkedhet" azzal, hogy egy az egyben ugyanazok az emberek alázzák ma porba az emberi jogok eszméjét, akik egykor élen jártak a hazai közbeszédbe való bevezetésükben?
Hogy ugyanazok az emberek tessékelik be most az orosz és kínai birodalmakat az ajtón, akik annak idején követelték, hogy dobjuk ki őket az ablakon? Ez a magyar skizó dráma, az igazi hungaricum.1989-ben a Fidesz a kormány határozott fellépését és a nemzetközi közösség szankcióit követelte a kínai rezsimmel szemben. Ma a Fidesz korifeusai lépten-nyomon megragadják az alkalmat, hogy az ilyen "elavult" és "hibás" szemléletet kritizálják. Hiszen szerintük a szankciók nem működnek, nem segítenek az ottani kisebbségeknek. Ehelyett jóban kell lenni a véreskezű diktátorokkal. És akkor majd talán - talán - megengedik, nagy kegyesen, hogy kiengedjék Azbej Tristan keresztényüldözés-ellenes államtitkárt, aki majd építhet egy szigorúan párt-konform templomot. Hogy közben ezer másikat leromboltak? Az nem számít.

A Fidesz szerint ők a nemzeti szuverenitás pártján vannak a globalistákkal szemben.

De mit is jelent ez a valóságban?

Azt, hogy az egyes államok vezetői, függetlenül attól, hogyan kerültek hatalomra, azt tesznek a határaik közé kényszerült emberekkel, amit akarnak.Szuverén módon lövethetnek bele a tüntető tömegbe.
Szuverén módon zárhatják koncentrációs táborba az embereket származási, politikai alapon.
Szuverén módon kínozhatnak meg politikai foglyokat.
Szuverén módon vehetik semmibe a kisebbségek jogait.
Szuverén módon rombolhatnak le templomokat, tilthatnak be egyházakat.
Szuverén módon nyilváníthatnak idegen ügynöknek kritikus civil aktivistákat.
Szuverén módon börtönözhetik be az újságírókat, ha megírják az igazat.
Szuverén módon lophatják szét a közvagyont a haveroknak, rokonoknak.

És ebbe senkinek semmilyen beleszólása nincsen - ugyanis a nemzeti szuverenitás ezen apostolai szerint nincsenek veleszületett egyetemes emberi jogaink. Csupán azok a jogok illetnek meg minket, amiket az állam vezetői megadnak nekünk. És amelyeket, nagy bölcsességükben, bármikor önkényesen visszavonhatnak tőlünk, ha szerintük nem vagyunk rá méltók.

Ismerős ez? Hát persze! Hiszen az 1970/80-as években az alakuló ellenzéki mozgalmak, köztük a Fidesz, éppen ez ellen a bizánci önkényuralmi szemlélet ellen szerveződtek meg. Amely tagadta, hogy a polgároknak lennének az egyes állami vezetők szeszélyétől független, nemzetközileg garantált emberi jogai. És követelték, hogy a keleti tömb államai vegyék komolyan ezeket jogokat, amelyeket a Helsinki Egyezmény aláírásával névleg ők is elfogadtak.

Én mondjuk kimegyek tüntetni szombaton. Nem mintha illúzióim lennének arról, hogy ez megváltoztatja a Fidesz hozzáállását. De ha másért nem, azért, hogy görbe tükröt tartsak a hatalmasok elé, hogy lássák, mivé züllöttek. És hogy lássa a világ: nem csak lelkiismeretlen, gerinctelen emberek élnek ebben az országban, akiknek a torkán bármit le lehet nyomni. És mert tudom, hogy az üldözött demokrácia-párti hong kong-i barátaimnak igenis nagyon sokat jelent a nemzetközi szolidaritás, bármennyire is próbálja Semjén ennek az ellenkezőjéről meggyőzni a híveit.