Nincs itt semmi látnivaló?

Fotó: Banksy


A Pegasus lehallgatási botrány letagadására, bagatelizálására és relativizálásra szolgáló érvek részletes cáfolata.

Nincs semmi bizonyíték, csak üres vádaskodás!

Több politikus és véleményvezér megfogalmazta, hogy valójában semmi sem támasztja alá a lehallgatásokat, mindez csupán a "Soros-hálózat" mestertervének része. "Hisztéria."

Csakhogy ez nem igaz. A Pegasus Project 17 rangos, nemzetközileg elismert média szervezethez köthető. Vezető hírlapok és rádiók a világ legkülönfélébb országaiból. A kiszivárogtatott listát ezek a lapok egyáltalán nem fogadták el készpénznek - hanem gondos vizsgálatnak vetették alá, hogy meggyőződjenek a hitelességükről.

67, a listán szereplő telefonszámot vetettek alá alapos műszaki vizsgálatnak, amelyet az Amnesty biztonsági laborjának informatikus szakemberei végeztek. De mivel fel voltak készülve az elfogultság vádjára, ugyanezeket a telefonokat mevizsgáltatták a Toronto-i Egyetem Citizen Lab munkatársaival is, akiket előzőleg nem tájékoztattak arról, hogy az Amnesty vizsgálatot végzett, és hogy ezek milyen eredményekkel jártak.

A két egymástól függetlenül működő csapat ugyanarra az eredményre jutott. A 67-ből 30 telefonszámnál már nem lehetett bizonyítani a fertőzést, főleg azért, mert a készülékeket lecserélték azóta. Vagy mert az Androidos telefonok nem logolják azokat az információkat, amelyek alapján a fertőzést azonosítani lehet. 23 telefonnál megállapították, hogy a mobiltelefonok a Pegasus spyware-el fertőzöttek. 14 telefonnál pedig erre kísérlet történt. Mi több, erre éppen abban az időpontban történt, amikor ezek a mobiltelefonok felkerültek a kiszivárogtatott listára! Ez tehát alátámasztja a lista hitelességét.

Ezt a vizsgálatot kritizálni bizonyára lehet módszertani szempontból, hozzáértő szakembereknek. Az Amnesty feltette az oldalára a részletes technikai jelentést. Amit viszont biztosan nem lehet, az, hogy félresöpörjük és semmisnek nevezzük őket. Márpedig a magyar kormányzati politikusok és a kormányt szolgáló sajtó véleményvezérei ezt teszik. Gyakorlatilag megvádolják ezt a 17 rangos nemzetközi lapot, és a vizsgálatban részt vevő összes szakembert, hogy ők egy összehangolt összeesküvés részei. Akik tudatosan, rosszhiszeműen meghamisították a bizonyítékokat.

Mint minden összeesküvés elmélet, ez is rendkívül ellenálló minden megcáfolási kísérletnek, hiszen körkörös érvelést használ. Semmilyen bizonyítékot nem fogad el, mert minden a titkos összeesküvés része. De egyben ez a gyengesége is: a magyar emberek túlnyomó többsége - kivétel a kormányzati média törzsfogyasztói bázisa, a feketeöves konteó-hívők - talán kételkedik az eredményekben, tévedésre gyanakszik. De azt még kevésbé tartja meggyőzőnek, hogy a világ legrangosabb lapjainak újságírói, és független szakértők mind ugyanannak a sötét összeesküvésnek a gonosz, lelketlen résztvevői. Márpedig a kormány vádjai csak akkor igazak, ha ez a feltevés igaz.

Nincs itt semmi látnivaló, minden ország ezt csinálja!

Ez az érv nem kicsit mond ellen az előzőnek: hiszen már önmagában elismeri, hogy a vádak alapvetően igazak. A magyar kormány valóban folytatott titkos megfigyelést a Pegasus spyware programmal, újságírókat és aktivistákat célozva. Azonban megpróbálja azzal elbagatelizálni és relativizálni az egész ügyet, hogy minden ország, a demokratikus nyugati hatalmak is megfigyelik a polgáraikat. Ott van például Bayer Zsolt, aki egy egész hosszú és ömlengős publicisztikát szentelt annak, hogy ujjal mutogasson a nyugati országokra, és felmelegítse azok korábbi lehallgatási botrányait. Hiszen ha a nyugati demokráciák ezt csinálják, akkor mi baj lenne azzal, hogy a magyar kormány is?

Ez az érv egy hatalmas öngól. A mostani kiszivárogtatók egy pillanatig sem védik a nyugati titkosszolgálatok törvénytelen adatgyűjtő akciót. Sőt, Bayer Zsolt elfelejti hangsúlyozni, hogy az általa emlegetett lehallgatási botrányok leleplezésében éppen azok az oknyomozó újságírók (pl. Guardian) és jogvédők jártak élen, akik a mostani ügyet a nyilvánosság elé tárták. Akiket egy összehangolt titkos magyarellenes operáció fegyelmezett katonáiként ír le: azok valójában következetesen ugyanazokért az elvekért szállnak síkra.Hiszen ha ezeknek az összeesküvőknek az lenne a célja, hogy a nyugati imperialisták zsoldjában rágalmazzák meg a "szabadságharcos" magyar kormányt, akkor mi magyarázza, hogy a nyugati lehallgatási botrányokban gyakran éppúgy oknyomozó újságírók megfigyelésére derült fény? És hogy ezek éppen ilyen hévvel álltak ki és tiltakoztak az USA vagy Nagy-Britannia jogsértései ellen? És ha ezeknek a szervezeteknek a korábbi vádjait Bayer hitelesnek fogadja el, vajon akkor ezzel nem hitelesíti-e automatikusan a mostani, magyar kormánnyal szembeni vádakat is?

Nem, az önkényes, jogsértő adatgyűjtés nincs rendben, bármilyen állam is kövesse el. Nincs rendben, hogy a titkosszolgálatok oknyomozó újságírókat és aktivistákat figyeljenek meg.

Egy demokráciában is előfordulnak ilyen esetek, viszont nem maradnak következmények nélkül. Az ACLU - az amerikai TASZ, Bayer szemében a magyarellenes sororista összeesküvés fontos rémei - évek óta pereskedik a szövetségi állammal a Snowden-ügy folyományaként. A Pegasus-ügy minden eddiginél szélesebb körű, globális megfigyelési botrány, amit nem lehet annyival elhessegetni, hogy "hja kérem, manapság már mindenki megfigyel mindenkit."

Miért nem hallgatták le akkor Gyurcsányt, miért ilyen "piti" újságírókat és aktivistákat?

Ez az ellenérv különösen annak a fényében érdekes, hogy egyébként éppen a kormánypolitikusok és véleményvezérek voltak azok, akik az elmúlt években gondosan felépítették a gonosz Soros-összeesküvés konteóját, amelynek hazai "idegen ügynökeként" állították be az oknyomozó újságírókat és civileket. Akkor ezek szerint mégsem olyan veszélyes ez az állítólagos Soros-hálózat?

A valóság az, hogy az oknyomozó újságírók mindig is veszélyesek voltak a mindenkori hatalomra. Hiszen ők azok, akik szívós, kitartó munkával kiássák azt, amit hatóságok, politikusok, vállalatok szívós és kitartó munkával próbálnak meg elásni. Semmi meglepő nincs abban, hogy éppen a Direkt36 kormányzati kleptokráciára szakosodott újságíróit figyelték meg - ez éppen, hogy nagyon is magától értetődő! A korábban kiderült törvénytelen adatgyűjtési akciók is gyakran irányultak oknyomozó újságírók ellen.

Gyurcsány Ferenc lehallgatása ezzel szemben semmi hasznot nem hajtana a hatalomnak, hiszen ő egy politikai megmondóember, aki titkos ügyek leleplezésében meglehetősen sikertelen és amatőr. Gyurcsány, mint ellenségkép, életben tartása és gerjesztése egyenesen hasznos a jelenlegi hatalomnak.

Az NSO már cáfolta az egészet és perel

Ez is elég gyengécske érv: vajon kit lep meg, hogy az érintett cég tagad, cáfol és perrel fenyeget? Világos, hogy amennyiben egy picit is meg akarnak őrizni a hírnevükből és piaci részesedésükből, akkor mindent el fognak követni annak érdekében, hogy egyrészt diszkreditálják a vádakat, másrészt pedig átkenjék a felelősséget magukról az érintett kormányokra. Érdekes, hogy azok, akik 17 nemzetközileg elismert hírlap állításait simán elhessegetik, minden további nélkül hitelt adnak egy az ügyben nyakig sáros vállalat mentegetőzésének. Ráadásul az NSO egyáltalán nem cáfolta, hogy eladta a Pegasus kémszoftvert a magyar államnak. Ezt a magyar kormány SEM cáfolta.

Miért csak Magyarországot pécézték ki? Hát gondolkodjá' már!

Nem igaz, hogy csak Magyarországot "támadják." 10 országból derült fény arra, hogy célzottan a Pegasus segítségével figyeltek meg újságírókat, aktivistákat. Egyáltalán nem meglepő, hogy ezek közül az Európai Unióban főleg egy ország - Magyarország - okozta a legnagyobb botrányt, hiszen Magyarország az egyetlen EU tagállam, ahonnan bizonyítékok kerültek elő törvénytelen megfigyelésre.

Egyébként még csak nem is az Orbán-kormány az egyetlen, ami azzal védekezik, hogy csak és kizárólag őt pécézték ki! A korábbi indiai IT miniszter, Ravi Shankar Prasad például ugyanezt a teátrális - és hamis - kérdést tette fel: "Ha több mint 45 ország használja a Pegasus programot, ahogy az NSO állítja, akkor miért csak Indiát támadják?" Úgy látszik, a tekintélyelvű rezsimek ugyanazon sablonokat használják: mindenféle nemzetközi kritikát úgy állítanak be, mint az országukkal és népükkel szembeni egyedi gyűlölet megnyilvánulását.