Egy önkéntes aláírásgyűjtő 5 tanulsága

Egy barátommal jelentkeztem a Nolimpia oldalán aláírást gyűjteni az ikonikus Moszkva téri órához. A műszakunk alatt kaptunk hideget-meleget, de legfőképpen egy jó kis keresztmetszetet a társadalmunkból. Néhány tanulság.

1. Félelem
Meglepően sok ember van, aki egyetért, de fél megadni a személyes adatait, tart a retorzióktól. Attól függetlenül, mit gondolunk a jelenlegi magyarországi politikai rendszer valós természetéről, ez mutatja, hogy honfitársaink egy jelentős része számára már nincs demokrácia. Ez komoly gond.

2. Ellenségesség
A polgátársaink egy másik csoportját szintén markában tartja a félelem - de nem a retorzióktól, hanem a beléjük nevelt ellenségképektől (most éppen Soros) való félelem. Ők azok, akik lehazaárulóztak minket, vagy neuroscience-ből éppen most doktorált kedves barátomat "sötét butának" titulálták, nem kis derültséget váltva ki belőlem.  A jó hír, hogy ők egy kisebbség, még jobb hír, hogy szinte csak idősek voltak közöttük. Ők szánalmat érdemelnek, nem utálatot.

3. Rokonszenv-ellenszenv
Polgártársaink nagy része nem gondolkodik logikusan, koherens érvek, világnézet mentén. A tényekkel-érvekkel szemben meglepő immunitást mutatnak, többnyire érzelmi alapon, szimpátiák-antipátiák mentén választanak érveket, és nem pedig érvek alapján szimpátiákat. Igazuk volt az antik rétoroknak, amikor azt tanították, hogy a jó szónok első dolga, hogy rokonszenvet keltsen a hallgatóságban. Ha az érzelmi gátak áttöretnek, akkor út nyílhat az értelemhez is.

4. Közöny
Megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy a legnagyobb gát, amit át kell törni jelenleg Magyarországon, a közöny. A többség leszar mindent, ami politika. Bizonygatja, hogy neki semmi köze a politikához, az egy "mocskos dolog" (ez nem kis részben a politikai elitek felelőssége). De ha arról kérdezed, érdekli-e, hogy mire költik az ő adóját, milyen iskolába jár a gyereke vagy milyen kórházba kerül, ha megbetegszik - akkor persze igenlő a válasz. Az egyik legnagyobb kihívás: vissza kellene szerezni a közös ügyeink intézésében való részvétel vonzóságát, szexiségét.

5. Közösségi élmény
Nagyon sok embernek tele van a töke az Orbán-rendszerrel, de az a médiában még mindig azt a képet sugározza magáról, mintha egy sziklaszilárd monolit lenne. Ezért is nagyon fontosak azok a közösségi élmények, amikor a polgár a maga hétköznapi környezetében átélheti, hogy nincs egyedül a nézeteivel. Akár sikeres lesz ez a kampány, akár nem, ez a pozitív hozadéka mindenesetre óriási.