Az EP választás tanulságai

Bár Magyarországon a helyzet nem kicsit tragikus, Európa egészét tekintve fellélegezhetünk kicsit.

1. Orbán és Gyurcsány: még mindig itt tartunk?

Először is szögezzük le: tragédia, hogy itt tartunk. Hogy még mindig két olyan ember határozza meg a hazai közéletet, akik miatt az ország szarban van. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Kettejük között persze a felelősség nem egyenlő mértékben oszlik meg, de az országnak nagyon jót tenne, ha inkább szőlőt kapálnának valahol vidéken. Másrészt sajnos ez sokat elmond arról is, hogy maga az ország hol tart szellemileg. Orbán sikerének kulcsa, hogy ráérzett, sokkal sikeresebb lehet, ha a magyar néplélek pöcegödréből táplálkozik, mintha magasztos elveket követ.

2. A rendszerváltó elit felelőssége a sötétségért

Azért, hogy az ország jelentős részében olyan sötétség uralkodik, mint amilyet a 444 videója is bemutatott, nem csak a Fidesz tehet. A rendszerváltás utáni évtizedekben nem sikerült kimozdítani az ország lakosságának jelentős részét a nyomorból és kiszolgáltatottságból. A politikai elit, ahelyett, hogy Széchenyi, Kölcsey és Deák nyomdokába lépve próbálta volna felemelni a népet, csak profitált belőle és fokozta a sötétséget. Ha valaha is tartós változást akarunk elérni, az nem lehetséges anélkül, hogy az ország jelentős részének leszakadottságát megszüntetnénk.    

3. Orbán benézte

Orbánnak nem sikerült a migránsválsággal tematizálni az európai közvéleményt, csillaga hanyatlóban van. A Néppárton kívül, az egymással is torzsalkodó eruoszkeptikus-nacionalista táborban Orbánra inkább az elszigetelődés vár, mintsem az általa áhított vezérszerep. Bár Magyarországon jött a borítékolható kényelmes győzelem Orbánnak, de azért mégsem akkora, mint amekkorára számított. A masszív, pénzzel jól olajozott propagandagépezet működhet a gazdasági konjunktúra idején, de vajon mi történik majd akkor, ha eljön a recesszió? Viktornak bizony emiatt most főhet a feje.

4. Európa a kulcs

A DK sikerét szerintem az magyarázza a leginkább, hogy ők álltak bele a legerőteljesebben és legbátrabban az európapárti kampányba. Azoknak, akik gyűlölik Orbánt, ők adták a legkövetkezetesebb alternatívát. Orbán delejes nacionalista víziójával a sokszínű, erős és szabad Európai Egyesült Államok vízióját szegeszték szembe. És ez bejött. Ma az Európa projekt a szimbolikus katalizátor, ami mentén megoszlik a közvélemény. Ez a fő tematizáló elem. A régivágású corbynista szocdemek ezt nem ismerik fel, és ezért megbünteti őket a közvélemény.

5. A liberálisokat túl korán temették

A liberálisok jelentős sikere azt mutatja, hogy az alt-jobbosok és újbalosok már megint túl korán temették el a liberalizmust, ami ezúttal is igen nagy túlélőképességről tett tanúbizonyságot. Macron szavazók általi büntetése ugyanakkor figyelmeztetés a liberálisok számára, hogy a választók nem a szociálisan érzéketlen neoliberalizmust, hanem a jóléti államot erősítő liberalizmust preferálják.

6. A klímaválság húzóereje

A zöldek nagy sikere azt mutatja, hogy az európaiak jelentős része számára a klímaválság jóval nagyobb mozgósítóerőt képviselt, mint a migránsválság. Ez üdvözlendő, hiszen száz év múlva kábé az utókor számára ez lesz a legfontosabb kérdés: hogy a francba lehettek olyan vakok a nagyszüleink, hogy engedték teljesen tönkremenni a bolygót? Kövér és Orbán akár a fejetetejére is állhat, a klímaválság bizony a jövőben egyre több embert érint és aggaszt még a jobboldalon is. Kár volt belemenni ebbe a klímaszkeptikus zsákutcába, Áder Jánosnak a kormoránok iránti álaggódása ezt nem váltja ki.

7. Az MSZP-ért nem kár

Ha van párt, ami soha nem tanul a hibáiból, akkor ők azok. Velejéig korrupt társaság, akiknek óriási a felelőssége abban, hogy a magyar baloldal ott van, ahol. Szanyikapitány oda került, ahová való. A szavazók ezúttal nem taktikáztak, hanem a szívükre hallgattak. Egyedül Jávor Benedekért kár, aki tényleg sokat letett az asztalra. Sorsa mutatja, hogy nem elég jó tartalmi politizálást folytatni.

8. Az LMP sorsa intő jel a Momentumnak is

Bár a Momentum látszólag nagy sikert aratott, a sikere könnyen tiszavirágéletű lehet. A rájuk adott szavazatok sokkal inkább a hagyományos pártokkal szembeni protesztszavazatok, semmint a párt iránti elemi lelkesedés megnyilvánulásai. A sikernél nincs nagyobb ribanc. Hosszú távon nem lesz elég azt mondani, hogy szavazz ránk, mert mi fiatalok vagyunk és tiszták. Nem elég belehelyezkedni az udvari ellenzék szerepébe.