Szélhámos gittegylet

Emlékszik még valaki arra, hogy az Áder János által gründolt, a környezetet kétmilliárdos luxusvillával védő szervezet vezetője az a Csepreghy Nándor, aki annak idején a Norvég Alap által támogatott civileket "szélhámos gittegyleteknek" minősítette?

Csepreghy úr dicstelen politikai karrierjét még a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkáraként kezdte. A Norvég Alap körül kialakult, a kormány által mesterségesen kavart botrány egyik keverőjeként vált ismertté, aki annak idején szinte heti rendszerességgel bombázta a nézőket a harcias civil-ellenes nyilatkozatokkal.

2014. áprilisában például kijelentette, hogy
sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését.Gondolt itt például a Norvég Civil Alapban részt vevő Ökotárs Alapítványra, amely szerinte "ezer szállal" kötődött az LMP-hez. Többek között az Ökotárs alapítójáról, Foltányi Zsuzsáról is megírták, hogy 2010-ben az LMP listáján szerepelt. Vagy Kaufer Virág volt LMP-s képviselőről, hogy részt vett beérkező pályázatok bírálatában.

Ezek az érvek már akkor is nevetségesek voltak. Hiszen vajon miért ne dönthetne úgy valaki, aki egykor politikai pályán dolgozott, hogy később civil aktivistaként folytatja a karrierjét? Ráadásul itt még csak nem is a szervezet közvetlen munkatársairól volt szó, hanem például az alapítóról - akinek ugye a napi szintű ügyintézéshez semmi köze.

Ami a legvérforralóbb ebben a történetben, az megint a borzasztó képmutatás, álszentség és cinizmus.Amit mi sem mutat jobban, mint hogy Csepreghy úr, a civil társadalommal szemben támasztott függetlenségi és etikai elvárások erkölcsi magaslatáról eljutott oda, hogy maga is egy nem éppen pártpolitikai függetlenségéről ismeretes politikus (Káder János) által alapított szervezet, a Kék Bolygó vezetőjévé vált. Pártkatonából hirtelen átvedlett "civil" aktivistává. 

És miközben a kormány inkább lemondott a Norvég Alap 77 milliárd forintnyi (!) támogatásáról, csak azért, hogy ne jussanak 4 milliárd forint összeg támogatáshoz a kormány ellenőrzésétől függetlenül civil szervezetek Magyarországon - addig a Kék Bolygó, láss csodát, csak idén 5,5 milliárd (!) forint különtámogatáshoz jutott!Nincs ma Magyarországon egyetlen környezetvédő, sem emberi jogi szervezet, ami akár megközelítőleg hasonlóan nagy bevételekkel rendelkezne, mint ez. A legtöbb civil szervezet költségvetése aprópénz a Kék Bolygóéhoz képest. Ráadásul rendes pályázatokból származik, és nem közvetlenül érkezik, külön kormánydöntéssel, a legmagasabb politikai elit jóváhagyásával, stabilan, évről évre folyósítva.

A Kék Bolygó iskolapéldája annak, amit a szakirodalom GONGO-nak, tehát kormányzat által alapított és irányított álcivil szervezetnek nevez.Most akkor mi lett azzal, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy szélhámos gittegyletek kezeljék a közpénzből érkező támogatást?

És hogy a szélhámos jelző egyáltalán nem alaptalan a Kék Bolygóval kapcsolatban, azt mutatja a legújabb hír is: miszerint azzal védik a fenntarthatóságot, hogy egy másfélmilliárd forintos szecessziós villát vásároltak Budán.

És akkor még van elég vastag bőr az arcukon azt nyilatkozni, hogy "az irodaház árát az állami támogatásból gazdálkodták ki" (volt miből!), és "azért vették meg, hogy azzal bevételt termeljenek a programjaik támogatására" (LOL).

Gondolom ma Magyarországon tényleg nem lehet költséghatékonyabban küzdeni a fenntarthatóságért, mint hogy az ember egy bazi nagy ingatlant vásárol magának az adófizetők pénzén.Érdekes módon Áder János házi szervezetének "civil aktivistáit" nem igazán látjuk akkor, amikor a kormányzat által önkényesen áterőszakolt, környezetpusztító nagyberuházási projektek ellen kell tiltakozni. (Mint ahogy a keresztényüldözés elleni államtitkárt sem látjuk tiltakozni, amikor a szövetséges Kína által üldözött keresztények millióinak ügyében.)