Ideológiai agymosás erkölcstan címén az iskolában

Egy egyetemista videót készített arról, hogy milyen agyament blődségeket kellett tanulniuk a gimnáziumban erkölcstan címén.

Az unokahúgom, Belényesy Zsófi, aki jelenleg filmezést tanul Angliában, a University of Creative Arts hallgatójaként egy rövid, kísérleti dokumentumfilmet készített arról, hogy milyen tapasztalatokat szerezett a középiskolai erkölcstan órán. A saját jegyzeteit és a volt tanulótársaival készített interjúkat használt fel, hogy dokumentálja: milyen üzenetek is hangoztak el. Érdemes megnézni.

A film segítségével egy házmester világnézeten alapuló, kriptaszagú panoptikumba nyerhetünk betekintést, ahol a nemi sztereotípiák és a homofób megbélyegzés pókhálós viaszbábúit állítják követendő mintaként a diákok elé. 


Manapság politikai divatot csináltak belőle (felülről), hogy rettegjünk az állítólag az iskolákba beszivárgó “LMBTQ propagandától” és “gender ideológiától”. Amit persze Varga Judit miniszter asszony már az iskolák kerítésénél meg akar állítani. Még törvényt is hoztak arról, hogy csak olyan programok kerülhessenek be az iskolákba, amiket a kormány engedélyezett. És lehet, hogy még a kormánnyal kevésbé szimpatizáló polgárok közül is sokan szimpatizálnak ezzel.

De miközben a közvélemény - és a média kézivezérelt része - attól retteg, hogy nemváltó műtétre akarják kényszeríteni a tanulókat, addig kevés szó esik arról, hogy vajon milyen ideológiai agymosás folyik már most az iskolákban. Csak éppen ellentétes előjellel: a “keresztény” konzervatív világnézet nevében. És valószínűleg még sokáig felmérni sem lehet azokat a károkat - nemhogy elhárítani -, amiket ennek során egész generációk lelkében és gondolkodásában sikerül okoznia a hasonló túlbuzgó oktatóknak.