Miért gáz a grácozás?

eredeti kép: facebook.com/orbanviktorFotó: Takács István Gábor

Rengeteg bizonyítható vádat lehet felhozni a kormányzat és a miniszterelnök ellen, nincs szükség arra, hogy az ellenzék megalapozatlan pletykákkal támadja. Vélemény.

Bizonyára sokan úgy gondolják az ellenzéki térfélen, hogy mindenki, aki jelenleg MZP-t kritizálja, az ellenzék választási sikerét veszélyezteti. Én nem gondolom így. Szerintem sokkal ártalmasabb, amikor az ellenzék a még nem létező Mercedes vezetése fölött civakodik, mint amikor valódi, tartalmi, konstruktív kritikát kap.
És most szerintem a konstruktív kritikának itt a helye: gáznak tartom, hogy MZP sorozatosan olyan vádakat hoz fel a nagy nyilvánosság előtt, amiket nem tud bizonyítani. Ilyen volt Orbán Gáspár állítólagos szexuális orientációja. És most Orbán Viktor állítólagos grazi elmegyógyászati kezelése. Szerintem mindannyian hallottuk már ezeket a pletykákat, mindenkinek van egy ismerőse, akinek van egy ismerőse, aki egy ott dolgozótól biztosan tudja, hogy... Meg aki tutira tudja, hogy megverte a feleségét, mert az unokatestvérének a nagymamájának az unokájának a haverja orvos, és látta a leleteket. Vannak ilyen pletykák, kár tagadni. De bizonyíték nincs.
És vajon a másik térfélen nem terjed-e éppen ennyi megalapozatlan "tutibiztos" információ és városi legenda a "sorosügynökökről" meg bizonyos baloldaliakról? Egy politikus, aki ügyel a hitelességére, egyszerűen nem jelent ki ilyen súlyú személyes vádat, ha nem biztos forrásból származik. Az újonnan alakult Lakmusz blog például utánajárt a graz-i kezelésnek és azt találta, hogy zéró bizonyíték van rá.

Sokan számom kérjük a NER propagandán, hogy folyamatosan álhírekkel, féligazságokkal és megalapozatlan rágalmakkal operál. Civilként, újságíróként, ellenzékiként sokunk életét keserítették ezek meg. De vajon ha nem kérjük számon ugyanezt a minimális hitelességet az ellenzéki politikusokon, akkor milyen alapon kérjük számon a kormánytól?

Arról nem is beszélve, hogy ezek a vádak felerősítik a magyar társadalomban az olyan előítéleteket, hogy aki mentális problémák miatt ellátásra szorul, az "bolond", "nem normális" és megvetendő.
Amikor valakivel szemben az erkölcsi megvetésünket akarjuk kifejezni, akkor ne játsszunk önjelölt pszichiátert és ne kezdjünk el diagnosztizálni és skatulyázni másokat! Ez éppen olyan visszatasztó számomra, mint amikor valaki rasszista utalásokat tesz Orbán állítólagos cigány származására és "Orsós Viktorozik". Rengeteg magasan funkcionáló, sikeres és a társadalom számára hasznos tevékenységet végző ember küzd különféle mentális problémákkal. A legtöbb mentális probléma önmagában senkit sem tesz alkalmatlanná arra, hogy vezető pocíciót töltsön be. Ami veszélyes, ha ezek a problémák felismerés és feldolgozás nélkül maradnak, és erre gyakran a megbélyegzés miatt kerül sor.
Ami Orbánt illeti: én úgy gondolom, hogy ő nem az esetleges mentális problémái miatt alkalmatlan arra, hogy az ország vezetője legyen, hanem mert emberileg és politikusként is kudarcot vallott a nép szolgálatában, és csak a saját hatalmát építi.Egyes ismerőseim szerint én egy naív idealista hülye vagyok, aki nem képes szembesülni azzal, hogy a politika bizony egy ilyen műfaj, ami nem értelmiségi széplelkeknek való, és Orbánnal szemben éppen ilyen kemény eszközök is megengedhetőek. A cél szentesíti az eszközt.
Hiszen ez egy taktikai szempontból jól odaeresztett mondás. Ez kell a vidéki kistelepülések ingadozó szavazóinak megnyeréséhez. "Ez a mi emberünk, kimondja, amit gondol!" Ez lehet, hogy akár még igaz is lehet, korlátozott mértékben hozhatnak szavazókat az ilyen kijelentések. Mint ahogy bizonyára azzal is lehetne szavazatot hozni bizonyos körökből, ha Orbán állítólagos származására tennének utalásokat. De hogy ez tényleg megéri-e azt, hogy az ellenzéki miniszterelnök aláássa a saját hitelességét és szavahihetőségét és elinduljon egy csúszós lejtőn?

Mert lehet, hogy ez most csak egy apró ügy - de vajon nem így kezdődik mindig? Van egy magasztos cél, amiért feláldozzuk az elveinket. Megmagyarázzuk magunknak, hogy ez egy ilyen műfaj, itt csak így lehet érvényesülni. Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Vajon nem ugyanígy védik, ugyanezzel mentegetik magukat azok a politikusok, tudósok, művészek és véleményvezérek, akik beállnak Orbán szekerét tolni? "Igen, vannak itt hazug és elítélendő dolgok, de hát ilyen a politika, közben azért van egy magasztos célunk, a keresztény Európa megvédése, és ez a cél szentesíti ezeket az eszközöket is."  

Félelmetes, hogy milyen könnyű belecsúszni ebbe kényelmes politikai opportunizmustba, és milyen nehéz lesz utána kimászni belőle.
A hitelességet felépíteni nehéz - de elveszíteni nagyon könnyű. Ha valamit tanulhattunk a történelemből, hát ezt megtanulhattuk. Nem méltó ez a demokrácia és a jogállamiség - és a szavahihető, elszámoltatható politizálás - visszaállítását ígérő ellenzék vezetőjéhez. Ráadásul még csak nem is szükséges, mert annyi rengeteg minden van, ami 100%-ig bizonyítható és dokumentálva van, és amivel foglalkozni kellene.